Lički kruh – više pira, više zdravlja

Feb 20, 2023 | Kruh, Novosti

Odlučili smo dodatno unaprijediti najtradicionalniji kruh u našoj ponudi, jedini pravi, Lički kruh, jedinstvene  recepture koji predstavlja okuse baštine. Od sada s još više pira što ga čini još zdravijim! Pir je žitarica koja potječe iz Azije gdje se uzgajala 5000 godina prije Krista. Kao žitarica gotovo je zaboravljena u našoj bližoj prošlosti, iako je nekad bila važan dio poljoprivrede u Lici.

Pir je žitarica koja ima slabiji prinos od pšenice, ali izrazito dobro trpi surove uvjete pa je bila idealan izbor za uzgoj u Lici koja unatoč velikoj površini zbog svoje jedinstvene klime i podneblja nikad nije mogla razviti tradiciju uzgoja nekih osjetljivijih poljoprivrednih kultura.

Pir je također za razliku od pšenice lakše probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim drugačija svojstva od pšeničnog glutena zbog čega se u posljednje vrijeme pir ističe kao savršena alternativa za alergičare, ali i za probavu i zdravlje, kako starijih tako i djece. Uz to sadrži i 10-12% više proteina, uključujući i esencijalne aminokiseline koje je teško pronaći u hrani koja nije životinjskog podrijetla.

Naš Lički kruh kao i svi ostali kruhovi, peciva i kolači svakodnevno se proizvode za Vas. Naš kruh uvijek ima najkraći put do Vašeg stola jer ga svakodnevno izrađuju vrijedne ruke naših pekara i svake zore se dostavljaju u naše prodavaonice.

Lički kruh možete pronaći u svim našim prodavaonicama, na lokacijama u Gospiću, Korenici, Perušiću i Karlobagu.

Ako želite, možete naručiti pirov kruh za neki od vaših događaja i preuzeti ga na prodajnim mjestima.

Jedini pravi lički kruh , Tušak pekare.

Skip to content