Lički kruh – jedini pravi

Tušak pekare u ponudu su dodale svoj najnoviji, a opet ako uzmemo u obzir povijesni kontekst, najtradicionalniji kruh. Da bi saznali zašto je to tako, moramo se vratiti malo u prošlost. Pir je žitarica koja potječe iz Azije gdje se uzgajala 5000 godina prije Krista. Kao žitarica gotovo je zaboravljena u našoj bližoj prošlosti, iako je nekad bila važan dio poljoprivrede u Lici.

Pir je žitarica koja ima slabiji prinos od pšenice, ali izrazito dobro trpi surove uvjete pa je bila idealan izbor za uzgoj u Lici koja unatoč velikoj površini zbog svoje jedinstvene klime i podneblja nikad nije mogla razviti tradiciju uzgoja nekih osjetljivijih poljoprivrednih kultura.

Pir je također za razliku od pšenice lakše probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim drugačija svojstva od pšeničnog glutena zbog čega se u posljednje vrijeme pir ističe kao savršena alternativa za alergičare. Uz to sadrži i 10-12% više proteina, uključujući i esencijalne aminokiseline koje je teško pronaći u hrani koja nije životinjskog podrijetla.

Lički kruh sa sjemenkama

Ulažemo u tradiciju

Pekare Tušak su odlučile ulagati u tradiciju i vratiti pir iz zaborava na ličke stolove. Zato našim sugrađanima nudimo novi kruh, kruh obogaćen pirovim brašnom. Od sad u našim prodavaonicama možete kupiti jedini pravi, jedini pirov – Lički kruh. Kruh bogat okusom, kruh nižeg glikemijskog indeksa od pšeničnog i lakše probavljiv od pšeničnog.

Ovaj kruh predstavlja prekretnicu u našoj proizvodnji i vraćanje tradiciji. Ponudom ovog kruha želimo i revitalizirati proizvodnju pira u Lici. U vremenima globalne nesigurnosti smatramo da Lika može proizvoditi hranu za sebe i da Ličani zaslužuju znati što jedu.

Naš Lički kruh kao i svi ostali kruhovi, peciva i kolači svakodnevno se proizvode za Vas. Naš kruh uvijek ima najkraći put do Vašeg stola jer ga svakodnevno izrađuju vrijedne ruke naših pekara i svake zore se dostavljaju u naše prodavaonice.

Mi kažemo NE odmrznutom kruhu!

Mi kažemo:
  • DA želimo znati što jedemo,
  • DA želimo znati tko to proizvodi i
  • DA želimo znati kad se proizvodi!
Lički kruh od sada možete pronaći u svim našim prodavaonicama.
Skip to content